Tunnistatko toksisuuden?

8.5.2023

Olin  jälleen tekemisissä vanhan asian kanssa, monen mielenkiintoisen yhteensattuman vuoksi. Kysymyksessä on toksisuus ihmisissä  ja sen aikaansaamat ilmiöt. Tätä asiaa käsittelevä  vanha kirjani on palautumassa takaisin kotiin. Lainaaja oli löytänyt sen tavaroistaan ja iloisena ilmoitti sen haluavan takasin kotiin, toinen tämän kirjan kanssa palautuva kirja on Ihmeiden oppikurssi. Huomattavasti mukavampi teos:)

 

Ilman  omaatuntoa (2004)

 

Kirja toksisuudesta on  nimeltään Ilman omaatuntoa, aikansa (2004) bestseller. Luin tämän kirjan aikoinaan kirjauutuutena, tietämättä mitä tässä käsitellään. Kirja kertoo ihmisistä, joihin elämäsi varrella sinäkin saatat törmätä. Useastikin, tai sitten olet tosi onnekas ja vältät elämäsi aikana  nämä ihmistyypit. Tämän kirjan myötä aikoinaan  oivalsin, että tällaisia ihmisiä on yleensäkin olemassa ja heitä löytyy kaikissa yhteiskuntaluokissa ja ammateissa. Hyvin usein, kirjan mukaan,  toksisuutta ilmenee valtaa pitävillä ja työssä, jossa voi olla valtasuhteessa heikompaan. Kirja kertoo esimerkkejä  myös terveydenhuollon ammattilaisista, poliiseista, lakialan ihmisistä, ym.  joille kukaan ei voi mitään. Nämä ihmiset loistavat työssään ja hyödyntävät kaikki tuttavuutensa oman edun palvelijoiksi. Myös monien parisuhteiden onnettomat tarinat, lasten huonot kohtelut, fyysinen ja henkinen väkivalta, jopa surmat  liittyvät näihin toksisiin ihmisiin. 

 

Kirja avaa ilmiötä

 

Kirja avaa seuraavia ilmiöitä, jotka liittyvät vuorovaikutukseen ja eri ympäristöihin. Näiden kautta voit oivaltaa asioita, jotka olet saattanut kokea hämmentäviksi. Monessa ympäristön, muuten mukavassa lintukodossa, tämä ihminen on kuin käki pesässä. Toimintamallina on ignoorata itselle haitallisia ihmisiä  ja siirtää itseään uhkaavia asioita sivuun.  Odottaa palvelua ja sitä, että sairasta egoa ruokitaan runsaalla  ihailulla. Toksinen toimintatapa tuhoaa hyvää ympärillään, toksinen ihminen on konfliktien taustalla hääräävä pyhimys, vailla virheitä. Tämän piirteen omaavat ihmiset  eivät  kestä ihmisiä, jotka vastustavat heitä ja vaativat epäkohtia näkyville. Tai vastaavasti nauttivat näistä taistelutilanteista ja niitä haetaan niitä tietoisesti, koska ne ruokkivat tiettyjä toksisuudelle tarpeellisia tunteita.  

 

Usein itsen ympärille halutaan/hankitaan  suuri joukko heikompia, tietämättömiä, helppoja, kilttejä, sinsisilmäisiä, ujoja, herkkiä, arkoja ja kokemattomia ihmisiä. Ihmisiä, joita  on helppo mainipuloida. Tyypillistä on, että tällainen tyyppi  ystävystyy hanakasti kaikkien kanssa ja on ns. kaikkien kaveri, se pelottavan hyvä tyyppi. Toiminnallaan ulottaa näin lonkeroitaan joka puolelle. Apua tarvitessa tällainen henkilö jättää sinut oman onnesi nojaan, koska empaattisuus ei kuulu työkalupakkiin, kuin silloin, kun siitä on itselle hyötyä. 

 

Vailla omaatuntoa kertoo ihmisistä, jotka  eivät  tunnusta itsessään virheitä, eivät koskaan pyydä anteeksi tekojaan, syyttävät  kaikesta muita, tai heittäytyvät uhriksi ja marttyyriksi jouduttuaan teoistaan selkä seinää vasten. Vailla omaatuntoa oleva ihminen saa sinut, kirjan mukaan, epäilemään itseäsi. Omaa toimintasi arvomaailmaa  ja ratkaisuja. Saa sinut hämmentymään, koska tarkoitus on aina  sekoittaa toinen ihminen. Kirjassa on esimerkki ääri-ilmiöstä, kun kyseisen henkilön kohdalla on tapahtunut oikeus eli rikollinen on saanut tuomion henkirikoksesta. Tapahtumaa on kuvattu näin; ”enhän minä mitään tehnyt, vaan toinen oli niin tyhmä, että tuli minun aseen luodin tielle ja kuoli.”

 

Nykyhetki (2023)

 

Toksinen ilmiö on tullut tässä ajasssa  yhä paremmin esille. On kulunut pian 20 vuotta tästä kirjasta. Toksisuus on edelleen ilmiö, joka voi hyvin. Kohtaan tätä asiaa työssäni runsaasti, tunnistan sen nopeasti, ihmisten kertomuksissa ja kokemuksissa. Toisinaan se on niin räikeää, että sitä ei voi olla huomaamatta. Se  sekoittaa terveen ihmisen mieltä. Monet asiakkaat kertovat näistä ihmisistä, oivaltamatta  vielä mistä on kysymys. Nämä ihmiset syyttävät itseään, pyytelevät anteeksi, ovat hämmentyneitä, uupuneita ja vihaisia. Vaarassa on mielenterveyden järkkyminen ja toimintakyvyn menettäminen.

 

Syylliset ja häpeissään olevat miettivät itseään viallisena, lainkaan  ymmärtämättä, että syyllisyys ja häpeä kuuluu näissä tapauksissa juurikin toksiselle ihmiselle. Sen odotus, että tämän lajin ihminen jotenkin muuttuisi, on pään hakkaamista seinään. Paras ohje, jonka itse olen kuullut tai lukenut jostain on seuraava: vaihtoehtoja on kaksi, laita kantapäät vastakkain ja känny toiseen suuntaan, toista sama,  jos et kerralla uskonut asiaa. Pidä etäisyyttä, pysy mahdollisimman kaukana. 

 

Nämä ajatukset löydät tästä vanhasta kirjasta, edelleen ympäröivässä elämässä tuoreina näyttäytyvinä. Suosittelen lukemaan kirjan pienissä paloissa, koska saatat oivaltaa isoja asioita itsestäsi, ympäristöstäsi, ystävistä, lähi-ihmisistä tai  työpaikastasi. 

 

Terveisin Ulla

Psykofyysinen fysioterapeutti ja palautumiskouluttaja

 

Share This