Elämisen kolme näkökulmaa

20.3.2024

Ihmiset eivät aina tarvitse elämää mullistavia tapahtumia muuttaakseen elämäänsä ja löytääkseen itselleen sisäistä rauhaa, henkistä kasvua tai oppiakseen ymmärtämään itseään. Osalla ihmisistä  on kyky ja taito suhtautua myös elämän taitekohdissa (lue kriisi) siten, että he tarkastelevat niissäkin, nykyhetkestä käsin, annettujen mahdollisuuksien suuntaan. Tämä ei tarkoita kenenkään paremmuutta tai huonommuutta, vaan sitä, että tämä hiljainen muutos ei nouse niin vahvasti ulkoisesti näkyville. Enemmän huomioita saavat ne  julkiset ja yksityiset tarinat, jotka käsittelevät vaikeita ja rankkoja elämän kokemuksia  ja tapahtumia. Elämä löytyy tai elämä muuttuu vasta näiden suuresti ravistelevan elämän tapahtumien myötä. Kuulostaako tutulta?

Ihmiselle  on ihan luotaista kiinnostua toisten negatiivisista tarinoista, koska ne asiat ovat aikonaan auttaneet hengissäsäilymisessä. Ne ovat aikoinaan opettaneet toisille mitä asioita on hyvä väistellä. Nykyisin tämä vaara meillä on melko pieni. Monesti valinta on kuitenkin tämä suunta esihistoriaan viitaten. Viittaan tässä vaikka lehtien lööppeihin, jotka myyvät. Montako ilon tarinaa on lehtien kansissa?

 

Kolme  elämän näkökulmaa

 

Pohditaanpa hieman eri näkökulmia. Meillä kaikilla on mahdollisuus katsoa elämää kolmen eri näkökulman kautta. Jos joku keksii niitä enemmän, niin keskustellaan lisää.

Voimme elää menneisyydessä. Pelätä menettävämme jotain saavutettua. Voimme katsoa asioita menneisyyden kautta ja palata  koettuihin tapahtumiin yhä uudelleen. Voimme jopa katkeroitua elämäämme.  Valitaan vanha malli, ehkä turvallisuuden tunteen vuoksi. Menneisyydessä eläminen vie aina tilaa tulevaisuuksien mahdollisuuksista. Menneessä eläjä on pelokas nykyhetken kokija. Elätkö ehkä tämän näkökulman elämää? Silloin kun kasvusi henkisesti käynnistyy, joudut luopumaan vanhasta ja ikäänkuin aloittamaan uuden elämän. Varmasti mieltä ravisteleva muutos.

Voimme myös elää huolehtien tulevasta. Nähdä tulevaisuus uhkana, jota kohti kuljetaan tunteiden eri sävyissä. Uhka ja huoli siitä mitä seuraava päivä tuo tullessa ja mitä  tuleva viikko ja kuukausi sisältää. Päällimäisenä ajatus epäonnistumisesta jossain, jota ei vielä edes tiedä. Suoritetaan elämistä ja suoritetaan tulevaisuutta.  On tärkeää olla varuillaan. Tulevaisuudessa eläjä on epäluuloinen nykyhetken kokija. Elätkö ehkä tämän näkökulman kautta elämääsi? Silloin kun muutos henkisesti käynnistyy, saavutat luottamuksen elämään jota elät. Varmasti mieltä ravisteleva muutos.

Sitten voimme olla nykyhetkessä eläjiä. Siinä näkökulmassa menneisyys on kuin seinän takana, sinne ei voi mennä, eikä edes tarvitse. Menneisyyden jalo tarkoitus on opettaa meitä tekemään valintoja siihen suuntaan, että hyvä olo lisääntyisi. Myös tulevaisuus on kuin verhon takana. Sinne voi suunnata tavoitteita, haaveita, unelmia ja toiveita. Tulevaisuutta ei voi kuitenkaan elää  ”sitten kun” elämänä. Tulevaisuutta voi pohtia nykyhetkessä nimenomaan monina myönteisinä valinnan mahdollisuuksina. Tulevaisuutta voi muistella nykyhetkestä käsin. Nykyhetki on se, jossa joka  hetki sinun omasi. Eikä se tarkoita aina myönteisyyttä, nykyhetki on kaikkien tunteiden kirjoa. Elätkö elämääsi nykyhetkessä? Elämässä kasvusi tapahtuu luonnollisesti eläen ja kokien.

Jos valintasi on nykyhetki, saatat kuulua siihen joukkoon, joka hiljalleen mukautuu muutoksiin. Nähdessäsi itsesi  selviytyjänä, et romahda elämän muutoksissa. Otat elämän sellaisena kuin nykyhetki sen sinulle tarjoaa. Elämä ei ala tästä muutoksesta vaan Elämä On.

 

Share This