Palautuminen

8.6.2022

Olen kirjoittanut tämän ensimmäisen palautumisen blogini 20.6.2017. Luin sen ja totesin, että tämä asia on ja pysyy.

Oletko palautumisen tarpeessa? Mikä on palautumisen tarpeen käsite?

Palautumisen tarve on emotionaalinen tila, jolle ominaista on ärtymyksen ja ylikuormittumisen tuntemukset. Se on tuntemusta siitä, että haluaa vetäytyä sosiaalisesta vuorovaikutuksesta. Se on tunnetta energian puutteesta. Palautumisen tunteen tarvetta pidetään pitkäaikaisen väsymyksen ja stressin ennakoijana. Lisäksi se on merkki liian vähäisestä fysiologisesta ja psykologisesta palautumisesta.

Palautumisen kouluttajalta  kysytään usein, mitä vinkkejä annat palautumiseen?

En voi vinkittää palautumista viidestä kymmeneen kohtaan, koska kysymyksessä on aina yksilöllinen kokeminen. Se, onko ihminen yli-tai alikuormittunut, vaikuttaa siihen mitä palautumisen suhteen on tehtävä. Se, mikä on yksilön kokonaiskuormitus vaikuttaa päivittäisen palautumisen tarpeeseen. Lisäksi se, mikä on ihmisen suhde ympäristöön, vuorovaikutkseen, luonnon palauttavaan käyttöön, on merkittävää. Siksipä ihmisen, sen yksilön, on itse opittava kuuntelemaan omia tarpeitaan.

Opettele palautumisen taitoja

Vuosikausia meitä on opetettu liikkumaan ohjatusti, ammattilaisten avustuksella ja opastuksella. Hyvä niin! Sitä samaa siis kannattaa tehdä myös palautumisen suhteen, silloin kun omat keinot ja taidot eivät aivan riitä ja tarvitset apua palautumiseen. Tämä ollaan onneksi hiljalleen huomaamassa.

Palautumisesi ON -tilassa 😀

Nukut hyvin ja nautinnollisesti. Yöaikaan kehosi ja aivosi latautuvat, elimistösi rentoutuu. Yöunesi on levollista ja rauhallista. Saatat herätä, mutta nukahdat uudelleen rauhalliseen uneen. Mitä vanhempi olet sitä useammin saatat olla hereillä ja tarkastaa ympäristön turvallisuuden, se on aivan luonnollista. Kortisolin eritys alkaa aamulla ja sen on tarkoitus herättää sinut seuraavaan päivään. Olet virkeä, kun olet herännyt. Aamuvirkut varsinkin ja illan torkut hieman myöhemmin.

Painosi pysyy tasapainossa, koska et syö väsymykseen ja tunteisiin, vaan paremminkin nälän tarpeisiin. On helpompi tehdä ruokahuoltoa ja hyviä valintoja ruoan suhteen aktiivisena ja virkeänä.

Immuunipuolustuksesi on vankalla pohjalla, et sairastu virustauteihin, koska palautunut kehosi jaksaa puolustautua tauteja vastaan.

Olo on kivuttomampi, koska palautumisen/ yön levon aikaan kehosi rentoutuu ja lihaksiston jännitykset purkautuvat. Syynä on parasympaattisen hermoston, sen palauttavan hermoston, aktiivinen toiminta.

Vatsan toiminta on normaalia. Sama parasympaattinen hermosto aktivoi ruoansulatusjärjestelmää, sen toiminnan vatsasi tarvitsee sulattaakseen ja imeyttääkseen ravintoa.

Olet aivan rauhassa. Hermostosi on tasapainon tilassa. Se tarkoittaa myös turvallisuuden olotilaa.

 

Palautumisen terveisin

Ulla Ollikkala , palautumiskouluttaja, psykofyysinen fysioterapeutti

Share This