Uskon, että kannattaa lukea tämä teksi, jos olet vähänkään kiinnostunut kehomieliyhteydestä. Omissa kehoterapian opinnoissa vuonna 1994 työskentelin reichiläisen kehoterapian viitekehykseen luodussa koulutuksessa, sekä fysioterapeutti ja psykologi Gerda Boyesenin luomien uudistuneimpien kehotyöskentelyn oppien ja mallien mukaisesti. Oivalsin niistä itsekin paljon enemmän, kun lähdin tutkimaan hänen elämäntyötään tarkemmin. Huomasin aivan huikean yhteyden psykofyysiseen fysioterapiaan ja tämän päivän traumaterapioihin.
BOYESENIN HUIKEA ELÄMÄNTYÖ
Gerda Boyesen syntyi Norjassa vuonna 1922. Hän oli aikakaudellaan ainoa naispuolinen terapeutti, joka peri metodinsa ja käytäntönsä Wilhelm Reichiltä. Monet miespuoliset olivat tunnustettuja näiltä ajoilta, kuten esimerkiksi Stanley Keleman ja Aleksander Lowen mutta, Boyesen, joka loi biodynaamisen psykologian, ei sitä ole. Johtuiko tämä silloisesta aikakaudesta ja siitä, että tuolloin kehon ja mielen toiminnan yhdistäminen oli vieraasta. Boyesenin kirjoittama teos on nimeltään Biodynaaminen psykologia, joka sekin poikkesi myös ajan valtavirran ajattelusta.
Historiallinen tausta ja tutkimusta:
1950-luvulla Gerda Boyesen kouluttautui ensin kliiniseksi psykologiksi ja myöhemmin fysioterapeutiksi Bülow Hansen -menetelmällä. Hän kehitti yhdessä psykiatrin kanssa kehonhoitomentelmän, jota opetti myöhemmin omassa instituutissaan Oslossa. Menetelmä pohjautui kosketukseen, kehon pehmeään käsittelyyn ja siihen, että näillä keinoilla pyrittiin vapauttamaan lukkiutunutta hengitysmallia. Hoidon aikana asiakkaat kokivat muutoksia kehon asennossa, rakenteessa, hengityksessä, sekä mielen alueella. Yhteenvetona todettiin se, kuinka tunteita tukahdutettin juurikin palleajännityksellä, sekä lihasjännityksellä. Tämä peruskäsite on pelkoon ja säikähtämiseen liittyvä refleksinomainen toiminta eli ihmisen reaktio eksistentiaaliseen uhkaan.
Tutkimuksiensa ja kliinisen työskentelynsä avulla Boyesen löysi merkityksellisiä avaimia kehon jännityksen ”kuulemiseksi” ja purkamiseksi. Hän nimesi löytönsä psykoperistaltiikaksi. Boyesenin löytönä oli jännityksen purkautumisen seurauksena syntyvät suolistoäänet, joita hän lähti tarkemmin tutkimaan ja purkamaan stetoskoopin avulla. Äänet kuuluivat pelkällä korvallakin, mutta stetoskoopilla hän löysi purkamiseen uusia ulottuvuuksia. Näitä suoliston toimintoja hän stimuloi koskettamalla, hieromalla ja rentouttamalla. (Näitä Boyesenin tutkimuksiaan puoltaa tämänhetkinen tiede aivo-vagushermo-suolistoyhteydestä.)
Psykoperistaltiikan stimulaatiota tukemalla Boyesen pyrki palauttamaan asiakkaan luonnollista asentoa, liikettä ja kehon vapautta. Lisäksi Boyesen kehitti erilaisia tapoja käsitellä asiakkaidensa tunteita ja muistoja, jotka vapautuvat kehotyöskentelyn avulla. Boyesenin lähestymistapa oli pehmeämpi kuin miesten, jotka pyrkivät purkamaan kehon jännitystiloja voimakkaalla fyysisellä harjoittelulla. Boyesen kutsuikin työskennellessään itseään kuin kätilöksi, joka odottaa oikeaa hetkeä kehon omaehtoiseen vapautumiseen ja avautumiseen. Siten kehon jännitykset ikään kuin sulivat pois.
Vuonna 1969 Boysen muutti Lontooseen ja lastensa kanssa hän alkoi kouluttaa opiskelijoita ja välittämään tietoaan eteenpäin. Gerda Boyesen -instituutissa hän kehitti lastensa kanssa 30 vuoden ajan erilaisia teorioita ja menetelmiä. Boyesenin hoitomenetelmät olivat niin toimivia, että koulutus levisi ympäri Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja Australiaa.
Boyesenin luomat biodynaamiset psykoterapiamenetelmät ovat edeltäneet Polyvagal-teoriaa. Niissä korostettiin ehdotonta huomioimista turvallisen paikan luomiseksi asiakkaille ja hermoston lepoa ja suoliston toiminnan tasapainoa parantumisen mahdollistamiseksi. (nyk. ymmärrys vagushermon toiminnasta)
Gerda opetti jo 60 vuotta sitten oppilaitaan koskettelemaan ja mobilisoimaan kudoksissa ja lihas-luurankojärjestelmässä olevaa faskiaa luodakseen liikkumisvapauden ja vapautumisen kivusta. Tämä oli kaksi sukupolvea ennen ensimmäistä Fascia Research Congressia vuonna 2007.
Käytännön kokemus Boyesenin menetelmästä
Olen omassa keho- ja rentoutusterapian koulutuksessa toteuttanut stetoskoopin käyttöä reilulla 100:lla asiakkaalla, jotka liittyivät opiskeluun. Edelleen työssäni psykofyysisenä fysioterapeuttina huoneessani on stetoskooppi, jos korvat eivät riitä. Kehoterapeuttinen menetelmä on itselle tuttu koko kehon menetelmänä, niveliin ja vatsan alueeseen liittyväänä menetelmänä, sekä ravistelun avulla toteutettuna menetelmänä. Näitä olen valmis myös opettamaan halukkaille, koska opetin tänä menetelmää 10 vuotta:) Taidoista kiitos kuuluu tälle naiselle!
Haluan tuoda esiin myös seuraavan asian, joka liittyy suoraan palautumiseen. Boyesen painotti levon ja itsehoidon merkitystä. Käytännössä hän toteutti sitä kunnioittamalla lounastaukoa, lepäämällä sen jälkeen, antaen suoliston rauhoittua tehtävänsä. (Vagustietoisuus) Lisäksi irrottautuminen työstä, joka tapahtui tekemällä jotain aivan muuta, kuului hänen arjen toimintaansa. (Palautumisen drammamali).
Muista seuraava
Seuraavan kerran, kun sinua pyydetään ”anna kehosi liikkua” tai ”huomaa energiasi” tai ”ole armollinen itsellesi”, ”kosketa itseäsi”, ”päästä irti odotuksista” tai ”lepää, kun kehosi tarvitsee sitä” Muista, että aikoinaan bergenistä kotoisin oleva tyttö käynnisti nämä ideat, ja hänellä oli valtava terapeuttinen lahja, joustavuus ja luottamus menetelmiinsä. Hän levitti tietämystään ympäri maailmaa ja vaikutti seuraaviin kehoterapeuttien sukupolviin hänen jälkeensä. Hänen nimensä oli Gerda. (Kappale on lainaus Kate Codringtonin tekstistä.)
HUIKEA NAINEN!
Keho- ja rentoutusterapiakoulutus vuonna 1994 / Ulla Ollikkala
Terveisin Ulla,
Psykofyysinen fysioterapeutti ja palautumiskouluttaja