Miettimättömyys

25.7.2022

Löysin sanan miettimättömyys käyttööni näihin aikoihin vuonna 2017. Tapanani on kertoa hyvien sanojen lähde, jos ne eivät ole omaa kehittelyä. Lähde löytyy tekstin loppupuolelta. Miettimättömyys on mukava suomenkielinen sana. Miettimättömyys on myös se tila, jota tavoitellaan vaikka luonnossa liikkuessa, rentoutuessa, saunoessa, suppaillessa, kävellessä, oleilleissa ja varsinkin näin loma-aikaan. Miettimättömyydessä ajatukset hiljenevät, menettävät merkitysensä ja ovat vain ajatuksia. Miettimättömyydessä tavoitat, ainakin hetkellisesti, tyhjän mielen tilan. Mitä enemmän sitä toteutat, sitä pidemmäksi tulee tyhjän mielen tila.

Pohdin  aikoinaan miettimättömyyttä, koska asiakkaat kertoivat, että mieli ei rauhoitu.  Ajatukset eivät hellitä työstä  ja sen tekemisestä, kiertävät ihmissuhdeongelmissa   ja oikeastaan kiertävät  kehää mistä tahansa asiasta.  Huoliajattelua on vahvoilla mitättömistä asioista, siinä kuin suuristakin murheista.  Kuluttavaa on myös jatkuva innostunut  ajattelu, joka tauottomana ajatteluna kuluttaa samalla tavalla. 

Asiakkaat toivovat, että löytyisi keino ajatusten säätelyyn eli miettimättömyyteen. Onko olemassa yksinkertaista keinoa pysäyttää kuluttava ajatusten jatkumo? Ei ehkä hetkessä, mutta silloin kun on opetellut hieman keinoja ymmärtää itseäsi ja omaa toimintaa, on mielen rauhoittaminen mahdollista.  

Valitaanko aluksi sitten pysähtyminen vai rauhoittava tekeminen? 

Tähän pitää oikeastaan vastata yksilön itse. Persoonasta riippuen, toisille pysähtyminen ja liikkumattomuus on luontaista.  Toiselle taas kehon liike on helpompi tapa aloittaa ajatusten rauhoittelu. Kyse on kuitenkin taidosta keskittyä. Liike voi sitten johtaa rauhalliseen pysähtymisen kokemukseen.

Mielen rauha

Pysähtyessä tehdään tilaa miettimättömyydelle. Miettimättömyys on oikeasti mietiskelyä. (Rautavaara, T. 1980.) Nurinkurista, mutta totta. Mitä sitten ”tehdään” miettimättömyydessä. Silloin keskitytään yhteen asiaan. Yksi asia voi olla  lause, jota toistetaan. Esimerkiksi; tässä hetkessä olen aivan rauhassa. Toinen voi olla hengitykseen keskittyminen, sitä mitenkään muuttamatta, vain tarkastellen. Mielen rauha on tie miettimättömyyteen.

Kehon rauha

Rauhoittava ja keskittynyt kehon liike, liitettynä rauhalliseen luonnolliseen hengitykseen,  on keino löytää  olemisen taito eli siten mielen ja ajatusten rauhoittuminen. Kehon voi mieltä helpommin tuntea, koskettaa ja huomata. Kehossa rauhoittumisen tuntemus on koettavissa kokemuksena. Kehon rauha on myös tie miettimättömyyteen.

Pieni harjoitus

Alla on linkki pieneen harjoitukseen. ( 9 min). Harjotuksen liikkeen malli on Palautumisohjelmista lähtöisin, ja nyt irrotettuna miettimättömyyden hyväksi. Suosittelen tekemään tämän harjoituksen  ISTUEN, seisoma-asennossa vaaditaan tasapainoa paljon enemmän.

Linkki: laita kuulokkeet https://www.spreaker.com/episode/50843000

Alla muutama sana harjoituksen rakenteesta”Istuen  tai seisten. Seistessä aseta jalkapohjat alustaa. Keskity niihin. Istuessa levitä takamus alustaan, keskity istumiseen. Hae spiraalimainen liike, jota myös  korkkiruuviksi kutsun. Anna spiraalimaisen liikken kohota alhaalta  aina ylöspäin ——  hitaasti. Kohti taivasta, tähtiä ja avaruutta.  Kun keskitytyt  tähän liikeeseen, huomat sen kiertävän kehossa kuin itsestään.  Huomaa myös mitä mielelle tapahtuu. Sitten, kun olet päässyt avaruuteen asti spiraalilla, jää sinne äärettömyyteen. Katsele sieltä ajatuksiasi  ja niiden merkitystä. Miettimättömyys on avaruutta. Laskeudu alas maahan ja jää vain olemaan silmät avoinna. Miettimättömyys on tila ilman ajatustakaan. Hetkellisesti.”

Nyt lähden aamusuppailulle, sille miettimättömyysmatkalleni sinitaivaan alle. Saatan makoilla ja tehdä matkan avaruuteen, sinne miettimättömyyteen. Ensin siniseen taivaaseen, sen jälkeen siitä ylemmäs kohti tähtiä. Miettimättömyyden tilassa.

 

Terveisin Ulla

 

 

Share This