Kokemus turvasta mahdollistaa palautumisen

15.5.2023

 Olen jo pidemmän aikaa pohtinut asioiden eri näkökulmia. Tarkoitan tällä sitä, mistä näkökulmasta asioita tarkastellaan ja miksi niiden muuttaminen opitusta on niin vaikeaa. Terveydenhuollon näkökulmasta asioita olisi hyvä nähdä ennakoivan terveydenhoidon- ja huollon näkökulmasta. Siksi olen  ennakoivalla puolella työskennellyt  jo vuosia, niin psykofyysisenä fysioterapeuttina kuin palautumiskouluttajana. Osa työstäni liittyy edelleen sairastuneiden hoitamiseen, kuten mm. uupumus, unettomuus, väsymys, kiputilat, ahdistus, mieli, stressi, joiden parista autan ja ohjaan  yhtä mielelläni ihmisiä pois.

Ennakoimalla  nämä edellä mainitut oireillut, ne ovat paljon helpompia säädellä. Säätelyn avulla kuormittuminen vähentyy ja on hallittavissa sopivaksi. Tarvitset kehon ja mielen moninaisuuden ymmärtämistä. Sitä Palautumispiirakan osa-alueiden avulla autan näkemään yksilö- ja ryhmätyöskentelyssä vuorovaikutustasolla. Pelkkä liikunnan, unen ja ravinnon taso ei mielestäni riitä, vaan huolllettavien osa-alueiden määrä on puolet laajempi. Palautumisen puute, palautumisen eri osa-alueilla tuo ongelmia, mutta yhdenkin osa-alueen korjaaminen vaikuttaa myönteisesti kokonaisuuteen. Silloin, kun huomioit unesi, unta tukevan ravinnon, hyvän vuorovaikutuselämän, ympäristön ja luonnon huomioimisen, rauhoittumisen, sopivan päivittäisen liikunnan ja sitten sen mielen ja näkökulman muutokset, takaan, että kestävä hyvinvointi on mahdollista.

Mistä sitten puhutaan ja miten näkökulmaa muutetaan?

 

Olemme nyky-yhteiskunnassa painottaneet elämän turvattomuuden pohtimiseen ja kokemiseen vuosikymmenten ajan.  Viime vuodet ja maailman tapahtumien nykyhetki toivat turvattomuuden kokemuksen  jokaiseen kotiin. Se aiheuttaa palautumisessa  puutteita. Silloin, kun ajattelun näkökulmat ovat uhkaavissa, kuormittavissa, stressaavissa ja vaarallisissa itseä johtavissa asioissa, aivan varmasti keho ja mieli kuormittuvat.

Ajatellaan pelkästään seuraavaa eli monien lehtien uhkakuva otsikoita, uupumistarinoita, stressin kanssa taistelua ja  sen seurauksena olevien oireiden liki diagnostisoimista kansansairauksiksi. Haluatko kuulua tähän joukkoon ajatuksillasi ja toiminnallasi?

Voisitko aloittaa aamusi palautumisen  ajatuksella;  ”oloni on hyvä, oloni on myönteinen, oloni on kykenevä?”. Tiedämme kaikki, että elämä tuo matkan ja iän myötä tilanteita, jossa vireys vetää ylä- ja alamäkeen, mutta juuri silloin mielen valinta kehon ja mielen hyväksi voisi olla Palautumisen näkökulma. Ihan vain huvikseen, koska toisen puolen ajattelun osaamme jo loistavasti. 

 

Turvallisuuden kokemusKoko elämämme huutaa turvallisuuden kokemisen puoleen. Joskus, hyvin vääristynyt turvattomuuden kokemus voi olla niin tuttua entisyyden kautta, että jopa se on  turvallisempaa, kuin turvallisuuden kokemus. On siis jo kysymys jonkin asteen traumasta. Jätetään tämä alue toisen kerran pohtimiseen ja palataan turvallisuuden maailmaan.

Kaikissa kohtaamisissa haluamme kokea  turvallista oloa. Nyky-yhteiskunnassa emme koe samanlaista  uhkaa kuin esihistoriassa, jossa syödyksi tuleminen oli arkipäivää. Ihan esihistoriamme vuoksi meidän on hyvä kurottaa palautumisen ja siten parasympaattisen hermoston aktiivisuuden puoleen. Mietitäänpä seuraavaksi ihan normaalia arkeasi ja elämääsi täällä kotimaassasi. 

Tiedosta

  • Havahduttuasi yöstä, olet todennäköisesti nukkunut melko mukavissa oloissa. Tämä on turvallista, tiedosta se. 
  • Heräät, saat todennäköisesti aika usein itsellesi ruokaa ja vettä. Tämä on turvallista, tiedosta se.
  • Päiväsi kuluu todennäköisesti vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, valitse seuraksi ne turvallisuutta lisäävät, tiedosta se.
  • Vuorovaikutuksen ollessa kuluttavaa, tärkeinä on rauhoittaa kehosi ja siten hermostosi. Tuot näin mieleesi turvallisuutta. Tiedosta se.
  • Valitse ajattelussasi ne asiat,  jotka tuovat turvaa. Tiedosta se.
  • Todennäköisesti olet luonut kotiisi ja ympäristöösi turvallisuuden. Tiedosta se. 
  • Huomaamalla ympäristösi ja sen hyvän huoltamisen, koet turvallisuutta. Tiedosta se.
  • Huomioimalla luonnon ympärilläsi ja toiminnallasi sen huoltamisen, koet turvallisuutta. Tiedosta se.
  • Olet itsesi turvamies, turvanainen, turvahenkilö, turvapersoona. Tiedosta se.
  • Luot näin ympäristöösi turvallisuutta. Tiedosta se. 

 

Elämämme muodostuu kaipuusta turvallisuuteen!

 

Kirjoitin tästä aieesta 2/2020, jos teksti tuntuu tutulta.

 

Terveisin Ulla

pskofyysinen fysioterapeutti ja palautumiskouluttaja

 

Share This