Kohtaamisen lavablues

20.2.2022

Avaan tässä erään kuvauksen kautta sitä, mitä vuorovaikutuksen tuottamassa tilassa jossa hämmennyt,  saattaa tapahtua. Mistä pohjasta tätä sitten kirjoitan? Siitä, että olen kokenut näitä kohtaamisia elämäni aikaan lukemattomia kertoja. Yhä edelleen ne ovat vaikeita oivaltaa tilanteeen ollessa ”päällä”, mutta jälkikäteen pohtimalla tapahtuman ilmiöt voi tunnistaa.

Oletetaan, että osaat tanssia paritansseja ja tiedät musiikkiin sopivat askeleet ja tavan toimia parin kanssa. Yhteiset askeleet, yhteinen kieli ja myös yhteinen kokemus on soljuva, sujuva ja jopa turvallinen kokemus. Olet opetellut ne yleissäännöt,  jotka tässä tanssin vuorovaikutuksessa toimivat. Kaikki on silloin hyvin.

Mitä hämmennys kohtaamisessa on?

Kuvaus tanssista jatkuu. Sitten musiikki alkaa soimaan, kuuntelet, mutta et saa kiinni miten tätä pitäisi parin kanssa tanssia. Kaikki vaikuttaa tutulta, mutta ei ole sitä. Parin kanssa et löydä yhteistä säveltä, vaikka kaiken pitäisi olla hyvin. Mitä tahansa teet, se on  väärin.  Olet hyvin hämmentynyt. Olet törmännyt tanssin nimeltä trioli eli lava blues. (Tanssinopettajani ohjasi kokematonta tanssijaa, että tarkastele hämmentyessäsi tanssia silloin tästä näkökulmasta) Silloin kun tunnistat mitä tanssitaan, askeleet sopivat ja tilanne rauhoittuu. Olet tietoinen mitä on tapahtumassa ja voit tehdä valintasi. Joko jatkat tai lopetat parin kappaleen jälkeen tämän kavaljeerin kanssa.

Hämmennys kohtaamisessa väistyy ja ymmärrät tilanteen.

Arjen kohtaamiset

Vertauskuva tässä kertoo tilanteesta, joka tapahtuu usein arjessa. Kohtaat ihmisiä, joiden kanssa koet hämmennystä. Normaalit käyttäytymistä säätelevät toimintamallit eivät vain päde ja hämmennyt edelleen.Yhteinen sävel on epätahtinen. Kaikki mitä teet on jotenkin väärin, se on väärään aikaan tapahtuvaa, ja koet olevasi jotenkin viallinen. Saatat tunnistaa tilanteessa jopa jotain tuttua, mutta hämmennyksen vuoksi et osaa eritellä sitä, mitä sinulle tapahtuu. Tätä voit tapahtua ystävyyssuhteissa, työpaikoilla, parisuhteessa, eli missä tahansa ihmisten kanssa toimiessa. Olet  tekemisissä henkilön kanssa joka on ”sekoittaja”. Tietoisesti tai tiedostamattaan hämmennystä aiheuttava ja turvan tunnetta heiluttava ihminen. Saatat olla törmäyskurssilla narsistisen piirteen omaavan henkilön kanssa.

Tällaiselle ihmiselle on saattanut tapahtua jo varhaisessa  kasvuympäristössä jotain joka saa toiminnan ohjautumaan tähän suuntaan. Tai sitten aika on otollinen luonteenpiirteelle, jonka ohjaava toiminta on minä, ja minun tapani elää on ainut oikee tapa elää. Olet tilanteessa, jossa tekosi ovat aina väärät, mikään ei riitä ja kuljet väärillä ”askelilla” tätä matkaa. Siinä kohtaa, kun alat tunnistamaan hämmennyksen, vaihtoehdot ovat ainakin seuraavat:

  • Otat ja käännyt toiseen suuntaan ja valitset omat askeleesi mahdollisimman nopeasti.
  • Oletat olevasi jotenkin viallinen ja syyllistät itseäsi.
  • Yrität korjata tätä tilannetta, todennäköisesti siinä onnistumatta.

Mitä tapahtuu palautumiselle?

Et ehkä heti oivalla, kuinka paljon tällainen tilanne kuormittaa sinua. Hämmennys kuitenkin saa hermostosi tilaan, jossa säntäilet puolustuksen ja luovuttamisen välillä. Mieli ei osaa tehdä järkeviä päätöksiä, kun tunteet ovat ottaneet vallan toiminnassa. Kysymys ei ole siitä, että olisit jotenkin vääränlainen, vaan ne toimintamallit joita olet vuorovaikutuksessa oppinut käyttämään, eivät päde. Kaiken tämän lisäksi, ne alueet joille olet herkkä tarpeissasi, alkavat aktivoitua. Kurotat tarpeillasi kohti kohdetta, jonka vastaanotto jää emotionaalisesti kylmäksi. Läsnäolon ja palautumisen tila on poissa. Mitä tehdä?

Palaa kolmeen aiempaan kohtaan.

Share This