Keskittymisen taito on yksi tämän päivän suurista mahdollisuuksista palautua ja voida hyvin. (Pysähtyminen, rauhoittuminen ja ajatusten vapaus). Samalla se on suurimpia palautumisen haasteita. Kysymys ei ole pelkästään yksilön tarvitsemista keskittymiseen taidon muutoksista, vaan keskittymistä haastaa suurimmaksi osaksi yksilöä ohjaava ympäristö. Oletko huomannut, kuinka paljon aikaasi vie puhelin, some ja tietotekniikka yleensä? Kuinka ison ajan elämästäsi/päivästä kuluu vain jonnekin, esimerkiksi somettamisen vuoksi? Osa tästä on tietysti tarpeellistakin. (Esimerkiksi mainonta ja markkinointi somessa).
Miten paljon sitten käytät laitteisiin ja siten someen vapaa-aikaasi? Ympäristöä tarkastellessa aikaa näyttää kuluvan sen parissa todella runsaasti. Harin (2022) kirjan mukaan amerikkalaistutkimus seurasi keskivertoamerikkalaisen toimintaa. Keskiverto amerikkalainen on puhelimensa seurassa 3 h 15 minuuttia päivässä. Puhelimeen koskettiin 2617 kertaa päivän aikana.
Multi- ja monotaskaaminen
Elämme aikaa, jossa aivoilta vaaditaan jotain ennennäkemätöntä, johon ne eivät pysty. Monen asian yhtäaikaisuutta. Toki aivot voivat hieman multitaskatakin, mutta silloin aivojen käytön pitää tapahtua eri aivoalueilla. Esimerkkinä vaikka äänikirjan kuuntelu kuulokkeista ja samalla tiskaaminen. Eri aivoalueet työskentelevät ja aivokuorma pysyy hallinnassa.
Monotaskaaminen taas sopii aivoille huomattavasti paremmin. Se vaatii tietysti keskittymistä. Keskittymistä yhteen asiaan, sille ajan antamista, ilman suorituspainetta. Aivot eivät nykytiedon mukaan omaksu asioita, kuin pintapuolisesti, jos niitä käytetään kuten toimitaan somessa. Selaten aina vain uutta tietoa näkymässä, silloin syventymistä, asian sisäistämistä ja syvempää oppimista ei tapahdu. Muistitietoon ei jäsenny asioita. Jos näin tapahtuu, aivot ovat maanisessa ”wired” tilassa eli ylikierroksilla. ( Hari, J. 2022)
Palautuminen ja keskittyminen
Palautumisohjaajakoulutuksessa yhdellä palautumisen sektorilla aiheena on keskittyminen. Kuten kuvasta näkyy myös rauhoittuminen ja rentoutuminen on silloin mahdollista. Keskittymisessä on olennaista pystyä ratkomaan käsillä olevat asiat, ennen kuin saavutetaan mitään päämääriä. Silloin, kun ihmisen tarkkaavaisuus ja keskittymiskyky heikkenee, menetetään kyky ratkoa pulmatilanteita. Muutos kohti keskittymiskyvyn taidon palauttamista tarvitsee suuren yhteiskunnallisenkin havahtumisen. Mielestäni se tarvitsee myös hieman asioiden taaksepäin katsomista.
Mitä meille on tullut liikaa, mitä on liian vähän ja mikä on kadonnut kokonaan?
Terveisin Ulla
palautumiskouluttaja