Palautunut Ihminen, on mielestäni, kuvaavin nimitys tulevaisuuden onnellisesta ja tyytyväisestä ihmisestä. Tarkastellessa ympäristöäsi voit havaita palautumisen tarpeen lisääntyneen omassa ympäristössäsi, työssä, vapaa-ajan harrastuksissa, kotona, jo lapsissa ja nuorissa. Aikuisilla on usein selkeä pitkittynyt palautumisen puutostila.
Nostan tässä kirjoituksessa esille, palautumiseen liittyvän, rauhoittumisjärjestelmän vaalimisen tärkeyden. Lisäksi pohdin palautumista kokonaisuutena, joka liittyy meidän Palautumispiirakan ymmärtämiseen.
Rauhoittumisjärjestelmä
Palautumisen työn parissa havahduin itse erääseen asiaan jo kymmeniä vuosia sitten, eli rauhoittumisen tarpeeseen terveyden näkökulmasta. Vuosikymmeniä, oikeastaan 1920- luvun tutkimuksista lähtien, on puhuttu kuormituksesta. Julkaistu tutkimuksia ja pohdintaa huonosta olosta. Lukemattomia pysähtymisiä niihin oireisiin, joita kuormitus tuottaa. Moni ihminen pitäytyy yhä lujasti kiinni näissä oireissa ja kokemuksissa. Sen olen, vielä nykyisessäkin, käytännön työssäni asiakkaiden kanssa huomannut. Toipumisen ja palautumisen suuntaan löytäminen on ihmiselle työlästä. Moni uupuu, oivaltamatta mistä se johtuu.
Rauhoittumisen asiaa tutki Uvnäs- Moberg. Hän julkaisi tutkimuksensa pohjalta, vuonna 2009 kirjan, Rauhoittava kosketus. Uvnäs-Moberg nosti esiin meidän ihmisten rauhoittumisen ja kasvun puolen tärkeyden. Kuvasi kirjassaan rauhoittumisjärjestelmän, ja sen tutkimisen ja tukemisen tärkeyden.
Rauhoittumisjärjestelmä on parasympaattisen hermoston aktivinen tila. Järjestelmä käynnistyy, turvallisuuden ja kosketuksen seurauksena, ja elimistö erittää mm. oksitosiinihormonia, joka tukee rauhoittumista. Tämä järjestelmä on meille elintärkeä. Ilman tätä järjestelmää ei yksikään ihminen kasva ja kehity. Lisäksi tämä järjestelmä tukee kehon ja mielen terveyttä, hyvinvointia ja onnellisuuden kokemusta. Kaipaamme tätä tilaa koko elämämme ajan.
Tutkimuksessaan hän ihmetteli sitä, miksi tämän puolen asiat eivät nouse tärkeäksi. Ehkä siksi, että hieman luontaisesti ihminen on kiinni negatiivisessa tavassa oppia ja ilmaista asioita? Ehkä siksi, että vuonna 2009 levon arvostaminen oli vielä heikompaa kuin nykytiedon valossa? Ehkä siksi, että aika ei ollut vielä kypsä irrottautua stressi-, suoritus- ja kuormituskulttuurista? Ehkä siksi, että paljon tekevä, jaksava ja vähän nukkuva ihminen oli ajan ihanne?
Ei niinkään Palautuneen Ihmisen malli.
Palautumispiirakka ja Palautunut Ihminen
Tarkastellessa meidän Palautumispiirakkaa https://palautumiskoulupro.fi/palautumispiirakka/ voit nähdä sen olevan Palautuneen Ihmisen toiminnan suuntaan sinua ohjaava malli. Sektoreiden ollessa käytännön tasolla hyvin toimivia ja tasapainossa, seuraus on väistämättä Palautunut Ihminen. Pelkkä uni, ravinto ja liikunta ei tuota yksinään tulosta. Palautunut Ihminen ei elä elämäänsä tyhjiössä. Olet varmasti huomannut kaiken palautumisen pohjalla olevan vuorovaikutuksen. Vuorovaikutuksen itseen ja ympäristöön, myös palautumispiirakan kohdalla tämä on kaiken perustana.
Kaikkihan, pintaa syvemmässä palautumisen ajattelussa, pohjatuu siihen malliin, joka syntyy varhaisessa vuorovaikutuksessa. Siitä ei päästä irrottautumaan, koska pohjalla on meillä jokaisella, edellä mainittu rauhoittumisjärjestelmän, turvallisuuden ja kosketuksen kokemus. Tätä järjestelmää voit aikuisuudessa tietoisesti opetella tukemaan. Lapsuudessa sen tukeminen tapahtuu ulkoisella tukemiselle, kaiken mennessä loistavasti. Aikuisuudessa sitten sisäisen säätelyn, ja apua tarvittaessa ulkoisen säätelyn keinoilla.
Terveisin
Ulla Ollikkala
Psykofyysinen fysioterapeutti ja palautumiskouluttaja