Sinä, minä ja meidän kehot

3.4.2022

Viimeisintä tietoa hermostosta ja sen toiminnasta voidaan kuvata, monelle jo tutulla, polyvagaalisen käyttöteorian mallilla. Koko elämäsi matkan  tämä ”malli” on vaikuttanut, mutta tiedon ja kokemuksellisen taidon kehittyessä, voit yhä paremmin ymmärtää sen merkitystä. Sinä ja minä, meidän hermostomme juttelevat toisilleen kaiken aikaa.

Olemme koko elämämme tämän hermostollisen toiminnan mukaan käyttäytyviä. Joskus se ottaa kehon hallintaan sen puolustamiseksia ja pelastamiseksi. Toisessa suunnassa se tuottaa nautinnollisen rauhoittumisen, esimerkiksi palautuessa ja rentoutuessa. Rauhallisen tilan vallitessa olet kykeneviä luovaan ajatteluun, lepoon, ruoan sulattamiseen ja tyytyväisen olemisen tilaan. Olet myös turvallisessa sosiaalisen liittymisen tilassa toisiin.

Vuorovaikutuksessasi  kohtaat myös turvattomuutta suhteessa toiseen ihmiseen. Olet ehkä epäilevä juuri historiasi pohjalta. Turvaudut kokemukseen ja muistoihin, jotka voivat olla vääristyneitä. Jännityt, varaudut ja puolustaudut, joskus aivan syyttä. Tämä saattaa nousta esille työssä, vapaalla, kohtaamisissa ja silloin voit tarkastella tilaasi hermoston kautta. Mielen muistot ovat värittyneitä, ja värittyvät  joka muistelun kerralla uudellen. Hermostoasi voi rauhoittaa kehon säätelyn kautta, vaikka et ymmärtäsi mistä mielen tasolla on kysymys. Keho vastaa nopeasti säätelyn tekoihisi.

Kehorepertuaari

Molemmat  (turvallisuus ja turvattomuus) tuovat oman kehorepertuaarinsa mukaan vuorovaikutukseen: yksi keho tekee jotain, toinen reagoi, toinen taas vastaa jollain tavalla, jne. ”On siis tarkkailtava, miten molempien kehot luovat olemisen tilaa yhdessä. Millaisia ovat molempien vastavuoroiset liikkeet, asennot, äänensävyt, hengityksen rytmit ja muutokset, kasvojen ilmeet ja ilmaisut, sekä ajoitusten laatu”. Tätä voit tarkastella oman reagtiomallin näkökulmasta. Alla on tekstilainaukseen liittyvä linkki, josta voit lukea aiheesta lisää.

On hyvä tiedostaa palautumisen syvin  ydin juuri tässä asiassa. Niin kauan, kun kehosi jännittyy tiedostamattomien  mallien pohjalta, olet tekemisissä myös palautumisen esteiden kanssa. Mielihyvän kokemuksesi  kaikkoaa ja olosi on virittynyt epämiellyttävän puolelle. Onneksi näitä voidaan  myös purkaa. Oivaltaessasi palautumisen merkitystä arjessasi, voit säädellä omaa toimintaasi.

Terveisin

Ulla Ollikkala

Psykofyysinen fysioterapeutti, palautumiskouluttaja

:Linkki

Share This